• Location

    Bath

  • Contractor/Developer

    Crest Nicholson Regeneration

  • Project Size

    46 residences over five floors with concrete floors and cantilever balconies.

  • Build Time
    17 weeks

The project: Bath Riverside is the regeneration of a 44-acre former industrial site on the west bank of the River Avon, to a modern residential quarter with 2,000 new homes and apartments.

Our brief: As part of the regeneration plans, Crest Nicholson asked us to provide a light steel frame superstructure for a five-storey apartment building which would contain 46 studio, one and two-bedroom residences, with concrete floors, over a ground floor transfer structure. The building would be constructed using our patented Thermashield external walls, load-bearing internal, party and corridor walls, metal deck floors for concrete pour and roof joists. The building would also be clad on the street-facing side in traditional Oolitic Bath Limestone, rendered to the rear and with cantilever balconies to the front.

Challenges faced:

  • The building stepped back in two areas on the upper floors which required our engineering team to design a 2,500kg single beam support structure to take the load
  • The 24, 1.9m x 4m cantilever balconies each weighed around 850kg and had to be fixed to the Fusion frame along the front of the building
  • Around 45tonnes of hot rolled steel was required to support the structural integrity of the building.

Our delivery: The project was successfully delivered and to programme, because we communicated well between our two businesses and with third party suppliers. We fully utilised 3D design and engineering software and held regular meetings to ensure the complexities of the build were defined and managed. We also worked closely with Crest’s construction team, particularly around the installation of the metal deck and concrete pour for each floor.

In all, we designed, engineered, manufactured and installed more than 1,000 light steel frame wall panels for this project – and more than 30,000m of stud and track was rolled at our offsite factory.